Thursday, July 28, 2011

Ben mi hassasim?

Trendus ile yaptığımız yazışmalar sonrasında, her ne kadar kirici olsalar da 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 9. maddesine uygun davranmak açısından gördüğüm lüzum üzerine aramız da geçen yazışmaları sayfamdan kaldırmam gerekmiştir.

5651 sayılı yasanın madde metni aynen şu şekildedir:
(1) İçerik nedeniyle hakları ihlâl edildiğini iddia eden kişi, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak kendisine ilişkin içeriğin yayından çıkarılmasını ve yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere hazırladığı cevabı bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasını isteyebilir. İçerik veya yer sağlayıcı kendisine ulaştığı tarihten itibaren iki gün içinde, talebi yerine getirir. Bu süre zarfında talep yerine getirilmediği takdirde reddedilmiş sayılır.

(2) Talebin reddedilmiş sayılması halinde, kişi onbeş gün içinde yerleşim yeri sulh ceza mahkemesine başvurarak, içeriğin yayından çıkarılmasına ve yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere hazırladığı cevabın bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasına karar verilmesini isteyebilir. Sulh ceza hâkimi bu talebi üç gün içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Sulh ceza hâkiminin kararına karşı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.

(3) Sulh ceza hâkiminin kesinleşen kararının, birinci fıkraya göre yapılan başvuruyu yerine getirmeyen içerik veya yer sağlayıcısına tebliğinden itibaren iki gün içinde içerik yayından çıkarılarak hazırlanan cevabın yayımlanmasına başlanır.

(4) Sulh ceza hâkiminin kararını bu maddede belirtilen şartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen sorumlu kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İçerik veya yer sağlayıcının tüzel kişi olması halinde, bu fıkra hükmü yayın sorumlusu hakkında uygulanır."

İleride herhangi bir sıkıntı doğmaması nedeni ile önlemimi almak zorunluluk haline gelmiştir.

24 ♥ MUTLULUK KAYNAGIM YORUMLAR- COMMENTS ♥:

Joey Potter said...

Canım çok ukalaca bir tavır bu. Ne olursa olsun. Fotoğrafını kaldırmalarını iste bence. Olabilir ne demek ya. Hassas falan değilsin YERDEN GÖĞE KADAR Haklısın. EMEĞE SAYGISIZLIK bu kadar olmaz ya.

Pinky said...

saygısızlık bu, bir de sana soruyorlar ne yapalım diye, ayıp. kaynağı buldunuz işte hatanız için özür dileyin ve doğru kaynağı verin bir zahmet. olması gereken bu. bir de " blogunuz olabilir gibi görünüyor" diyorlar dalga geçer gibi. yeni başlayan yazarın profesyonel olmadığını vurgulamışlar ama kendilerinin ondan kalır yanı yok bence.

üzüldüm Zuzucum. umarım hatalarını düzeltirler.

Marjo on makeup frenzy said...

Hassas değil, haklısın zuzucum. Sende o fotoğrafın büyük hali var, onların kullandığı ise kırpılmış hali. Netteki versiyonlar arasında en güzel görsel senin fotoğrafın, alıp kırpıp kullanmışlar. Trendus bunu bilmek zorunda değil, tamam internette çok fazla olabilir bunlardan ama artık sen bahsettikten sonra da anlamak istememeleri çok ters geliyor bana. Pes yani..

Lokum Hanim said...

Joey Potter: Destegin icin tesekkur ederim =)

Pinky: Durum uzucu.. Boyle bir hata olabilir gormemis olabilirler. Ben de farkindayim google a yazinca bir suru blog da ciktigini ama ben bunu gormusum, uyarmisim gayet de kibar yazmisim. Neden beni sorguluyorsun! Sende bi hata yapmisiniz hemen duzeltiyoruz de yeter bana!

Lokum Hanim said...

Marjo: Di mi ben cok birsey beklemedim ki sadece duzeltebilir misiniz dedim.. Anlamadim ki neyi neden hala sorguluyorsunuz, orada benim tirnaklarim oldugu belli ozrunu dile gerekeni yap bu kadar ne gerek var bu kadar sey demeye

Turkish GossipGirl, said...

Valla bu tarz cevap gelmeseydi "kaynak gösterin yeter" derdim. Ama bu kadar ukala bir cevap sonucu cikarsinlar bence!

Ne insanlar var ya...

Lokum Hanim said...

Turkish GossipGirl: Aynen ben de kaldirmalarini istedigime dair mail attim...

Anonymous said...

Kaynağını bulamadık napalım demişler ne var bunda anlamadım?

Unknown said...

zuzu cuğum hiç de hassas değilsin son derece haklısın. blogların adam yerine konmamasına hemde ukalaca ne yapalım diye sana sorulmasına acaip uyuz oldum. çok kaba bir yaklaşım. kesinlikle izin verme ve hemen kaldırmalarını iste.

Lokum Hanim said...

Moda ve Sosyete: Yorumun icin cok tesekur ederim =) Biraz kibarlik beklerdim hani bi ozur gozumuzden kacmis hadi hic olmadi hakli goruyorsun kendini hemen duzeltiyoruz yeterliydi. Cok ayip, kotu bir yaklasim! Kesinlikle gorselimi kaldirmalarini istedigimi soyledim.

Anonymous; Sorun uslup!

Anonymous said...

Size opsiyon sunulmuş isminizi mi ekleyelim resminizi mi kaldıralım diye. resmi venormal buldum ben

Anonymous said...

Geçenlerde ben de gazete baskısı yazdığımda bir sürü birbirine benzer fotoğrafla karşılaştım, yazılar bile benzerdi. Demek kaynak senmişsin. İnsan her şekilde mahçubiyet duyar; hatayla da olsa,kasten de olsa. Mahçubiyet de bu şekilde gösterilmemeli. Üzücü...
Dilerim bundan sonra böyle bir tatsızlıkla karşılaşmassın.

Naile said...

Blogunuza ilk kez geliyorum (betwinus un takip listesinden geldim). Ben 6 yıldır yemek blogu yazıyorum. Yıllardır yemek fotoğraflarıma (gazeteler de dahil olmak üzere) bir çok yerde karşılaştım. İzin alan kişi sayısı ise ancak bir-iki tane. Şahsen ben internette veya bir gazetede kendi yaptığım yemeğin fotoğrafını gördüğümde hiç böyle tepkili duygular içine girmiyorum. Çünkü internet ortamında birşey paylaşılıyorsa eğer onun kopyalanacağına da bir nevi hazır olmak gerek. Kaldı ki Trendus ekibinin verdiği cevapta öyle üzünülecek bir cevap değil bence. Zaten söylemeleri gereken şeyi de söylemişler size, kaldıralım mı kaynak mı belirtelim diye. Yani diyeceğim o ki, bence bu tür şeyleri bu kadar büyütmeyin. Ve yazdıklarımı da lütfen yanlış anlamayın, yemek blogcusu bir arkadaşıma(hunerli bayanlar) yaptıkları şeyden dolayı Trendus'a da hala kızgınım. Yani burda kimseyi kayırdığım yok, sadece üçüncü bir şahıs olarak üstelik bir blogger olarak yorumumu ortaya koymak istedim.

Selin said...

Herkes herkesin karsisinda yerlere kadar egilecek diye bi kaide yok, yardim edelim demisler. Abartmaya gerek yok bi tirnak resmi sonucta muazzam bir olay degil, relax darling

Nameless said...

gercekten sorun uslup. Sonda bahsettigi cozum onerisini onceden oye bir uslup kullanmadan soyleseydi daha profesyonelce olurdu diye dusunuyorum .. Bazı bloglarda resimlerin alt kosesine blog adresini yazıyorlar bu sayede resimlerin kaynak belirtmeden alınması mumkun olmuyor. Belki sende oyle birşey deneyebilirsin.

Lokum Hanim said...

Bana bir opsiyon sunulmus ama bu sekilde kullanilan bir usluptan sonra ne kadar degerli. Emailin basinda bana ait olabilecegi yazilirken birden sonu bu sekilde bitiriliyor. Beni, emegime yapilan saygisizlik uzdu. Ben neredeyse 1 senedir ayni fotograf nedeniyle bircok websitesi, blog ile iletisime gectim. Ama simdiye kadar kimse bana bu sekilde bir uslup ile donus yapmadi.

Bana gore yapilmasi gereken eger hatalarini kabul etmeseler bile bu sekilde bir yazim yerine hemen kaynagi ekliyoruz yada fotografinizi kaldiralim seklinde bir geri donusumdur. Profesyonellik budur. Ben zaten biliyorum google da yazinca ciktigini ve her seferinde uzuluyorum. 1 sene icinde yabanci basin cok ilgi gosterdi, sanirim simdi sira bizim ulkemizde.

Ve arkadaslar burada bir emek soz konusu. Size gore sadece 1 tirnak fotografi ama ben o sadece 1 tirnak fotografini cekmek icin saatlerimi harciyorum. En dogru fotografi sizlere sunabilmemin ne kadar zor oldugunu biliyor musunuz? Geri donun blogumda fotograflarima bakin ne kadar cok emek vermissim.

Umarim neye kizdigim, kirildigimi anlatabilmisimdir =)

Yorumlariniz icin herbirinize tesekkur ederim.

Gözde said...

Bence çok çok haklısın. Malesef, ülkemizde emeğe saygı, telif hakkı gibi kavramlar gelişmemiş durumda. Verilen yanıt anlayışlıymış gibi görünülmeye çalışılan kaba bir yanıt. Direk umursamaz bir tavır takınmak yerine sormuşlar oysaki sormadan kaynağı vermeleri ve "Kaynak olarak sizi gösterdik ama isterseniz kaldırabiliriz." demeleri gerektiğini düşünüyorum. Blogtaki resimlerin çalınma olasılığını düşürmek için resimlerin ortasına kocaman yazı yazmak gerekiyor. Tabi bu da bir çözüm değil hem resmin güzelliğini bozabiliyor hem de onlar da silinip kullanılabilir. Yeterki, karşı taraf kötü niyetli olmasın.

Aylin said...

bence hatalarını kabul etmişler,kendilerince sebebini irdelemişler.Yani , çalmadık ama hatalıyız demişler.
Ve ne istersiniz diye sormaları da normal.Farklı bişey talep edebilirsiniz.
Bana uslüp normal geldi.

Chune said...

Bu sektörde çalışan biri olarak şunu söyleyebilirim ki, suçu "yeni başlayan yazar"a atmak profesyonel olmayan bir davranış. yeni başlayan bir yazar öyle kafasına estiği gibi haber yapıp da internet sitelerine koyamaz. mutlaka onun işlerini denetleyen bir editör, yazı işleri müdürü vs. vardır. burada suç tamamen trendus'un başındaki kişide.
yayıncılıkta böyledir, bir yerden bir şey alıyorsan ve fotoğraftaki görüntü birinin emeğinin ürünüyse mutlaka adını belirtmen lazım.
Neredeydi hatırlamıyorum ama geçen günlerde ofisteki arkadaşlarım bir dergide senin gazete baskılı tırnaklarının haberini görmüşlerdi, sen bunlar nasıl yapılır biliyorsundur diye bana gösteriyorlardı. fazla ilgilenemedim o sırada ama orada da yeni trend diye haber yapılmıştı, yine isim vs. yoktu.
Malesef böyle olaylar çok oluyor önüne geçmek mümkün değil ama en azından yazının bir yerinde adını geçirmek veya watermark'ını fotonun üzerinde bırakmak lazım.

Unknown said...

Herkes yeni başlayan yazara, grafikere suç atıyor nedense zaten :D Sana tamamen katılıyorum Zuzu, üslup gerçekten çok kötü, saygısızca, görgüsüzce buldum. Blogunuzdan yazı veya fikir alınmış değil, trend haberi olarak koyduk, bu fotoğraf zaten internette heryerde var falan niye denir ki ya? Laf dalaşı mı, mahalle kavgası mı bu, neyin mücadelesini veriyorlar anlamadım. Medyadaki "Blog açtın, kendini birşey sanıp havalanma" tavrı gerçekten çok can sıkıcı. Watermark kullanmak zorunda bırakıyorlar insanı.

Anonymous said...

üslup çok kötü falan değil yahu, niye alınganlık yapıyosun? emeğine saygı duyuyorum, seni anlıyorum ama hakikaten kafaya takılacak bişey göremedim ben burada? bu kadar ufak şeyleri böylesine kafana takıyosan işin zor:)

umay said...

Ben en son sizin tırnakları bir dergide gördüm. All dergisiydi sanırım.

Lokum Hanim said...

Yorumlariniz, desteginiz icin cok tesekkur ederim.

Öykü said...

Anam, yazi degismis...

Post a Comment